BEFEJEZÉSHEZ kérjük görgessen lefele.

 A termékeket GLS-sel szállítatjuk ki.
10.000 Ft felett 1000Ft a szállítási költség.
10.000 Ft alatt 1600 Ft-ot számolunk fel. 
Amennyiben GLS CsomagPontra
kéri, úgy 800Ft a szállítás.
A megrendelés megjegyzés rovatában, adja meg az Önhöz legközelebbi GLS CsomagPont pontos címét!
Rendelése felöl érdeklődhet a 0630 868 8875-es számon

   GasztroAngyal-műsora rólunk

                                                      Királybúzáról műsor


MEGMENTŐ teljeskiörlésű Speciális Királybúzaliszt KBL-220 (köves őrlés)

Királybúza genetika.

A királybúza a tönköly és a tönke búzafajok keresztezéséből származó fajhibrid, melyben egyesül a tönkölybúza életrevalósága, robusztussága és magas fehérje-tartalma a tönke búza keménységével, kiváló és rugalmas sikérszerkezetével valamint a rendkívüli szárazságtűrésével. ( A tönke búza volt az ókori Egyiptom, Babilon, később a Római Birodalom alapvető búzája.)

A királybúzából készült lisztek fehérje-tartalma lényegesen magasabb a közönséges búzából készült lisztekhez ( BL-55, BL-80, BL-112) képest. Az aminosav-tartalma és összetétele is jelentősen kedvezőbb. Mindezen tulajdonságait műtrágyázás nélkül mutatja.Azaz a "minőségjavítás" céljára felesleges pazarlás a műtrágyákra áldozni.
A kommersz vagy konvencionális lisztekhez képest a királybúzaliszt színe sárgásan ( KBL-100, KBL-120), sötétesebb a búzában természetes módon jelen levő sárga pigment (karotin) tartalom miatt.  "Élő" lisztről van szó, ahol a kelt tészták készítésekor elég az 1 kg liszthez 1,2 - max 2% friss élesztő - vagy ennek megfelelő kovász - a közönséges lisztekhez ajánlott 3,5-5%-hoz képest.

 
A tápérték-táblázatot is értékelve megállapítható:
A száraztészta készítéséhez a karotin tartalom és a magasabb fehérjeszint miatt a tojás felhasználása felesleges. Lényegében a lisztből készített tészta fehérje-tartalma önmagában egyenlő a 6 tojást is tartalmazó közönséges tészták minőségével, tehát a durum tésztákat is meghaladja.
A világosabb színű királybúzaliszt (KBL-100, KBL-120) élelmi rost forrást, míg a teljes őrlésű változat (KBL-220) gazdag élelmi rost forrást jelent. Ugyanezek a lisztek fehérje ellátás tekintetében pedig megfelelő fehérjeforrást jelentenek.Megállapítható továbbá, hogy mindhárom liszttípus telített zsírban szegény és alacsony cukortartalmú.
 
A királybúza és a belőle készült lisztek fogyasztását figyelembe véve - tekintettel az élelmi rost tartalmukra is - kijelenthető, hogy újra kezd időszerűvé és elfogadhatóvá válni az ókori bölcs mondás, hogy " ÉTELED LEGYEN A GYÓGYSZERED!"
 

--
---
VARGA  FRIGYES
gabonakutató-nemesítő
fajtatulajdonos


  db x 550 -Ft