BEFEJEZÉSHEZ kérjük görgessen lefele.

 A termékeket GLS-sel szállítatjuk ki.
25kg-ként 1500Ft a szállítási költség.
Amennyiben GLS CsomagPontra
kéri, úgy a megrendelés megjegyzés rovatában adja meg az Önhöz legközelebbi GLS CsomagPont pontos címét!
Rendelése felöl érdeklődhet a 0630 868 8875-es számon
Ha nem kapott visszaigazoló email-t, kérjük nézze meg a spam-ek között!

1.GasztroAngyal-műsor Borbás Marcsival rólunk
2. GasztroAngyal Borbás Marcsival műsor
                                 Kenyérsütés gyerekeknek -programunkról videó                                      Közös beszélgetés a nemesítővel videó
                                            Echo televízió műsora a kenyerünkről
                                                 
Királybúzáról gyakorlatiasan a nemesítővel

  


Alakor világos búzaliszt 100-as őrlés 1kg

A Kis-Ázsiából származó alakor vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) egyike a legkorábbi, emberek által termesztett búzának. Magyar nevének eredetét illetően több variáció is lehetséges: vagy a germán "Einkorn" (egymagvú) szó kiejtésében módosult változata, vagy az óromán alacu átvétele (többes számban: alacuri, ejtsd: "alakur"), amely a tönkölybúzát jelentő latin alica rokona. Vad alakjától (Triticum boeoticum) nagyobb szemméretében különbözik. 

 

Az alakor termesztése szinte egyidős az európai termelőgazdálkodás kialakulásával: nyoma a neolitikum óta Európában és Magyarországon is kimutatható. Itthon a XIX. századig termesztették, véglegesen csak a nagyüzemi birtokok kialakulásával szorult ki a termelésből.

Mivel az ország egyes területein – bár nagyon kis tételekben – még az utóbbi időben is termesztettek valamennyi alakort, ezért a nemesítőknek alkalma nyílt új fajták kikísérletezésére. Az ökológiai és biogazdálkodás népszerűsége révén újra egyre több helyen vetik, ezért remélhető, hogy őseink gabonája továbbra is fennmarad az utókor számára.

 

A modern búzákhoz képest több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, káliumot, béta-karotint és piridoxint (B6-vitamin) találunk magjában, mint a modern búzákéban. Mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma, ezen belül lizintartalma is jelentős.

 

A hagyományos búzával szemben sokkal igénytelenebb, mind a talaj, mind az éghajlat adottságait tekintve. Hegyvidékeken mintegy 900 méteres tengerszint feletti magasságig elvethető, emellett a decemberi vetést is jól torelálja. Betegség nem, vagy csak ritkán támadja meg.

Ellenáll az anyarozsnak, a gyökérrothadásnak és a pelyvabarnulásnak is. A gyomnövények is kevésbé ártalmasak vele szemben. Emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra egyaránt jól felhasználható. Hátránya a kisebb terméshozam (a reális termésátlaga homokos talajon 1,2-2,1 tonna/hektár).

 

Az alakorból kiváló minőségű, sárgás színű liszt készíthető. Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és a Svájcban elterjedt „dióskenyérre“ emlékeztető ízű kenyeret készítenek belőle. A sütés melett főzésre is alkalmas, köretként vagy kásaként.

10 éve, amikor a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei egy 4500 éves települést tártak fel az M0-ásnál, a tároló- és hulladékgödrökből előkerült leletanyag alapján egyebek közt azt is megállapították, hogy a helyi lakosság az állattenyésztésen túl főként alakor és tönkebúza termesztésével foglalkozott

  db x 900 -Ft