Rozsliszt világos RL-90 1 kg

580 Ft

A rozs egy univerzális gabonaféle. Jelenleg is az egyik fontos gabona a kenyériparban, mivel lisztjéből jó minőségű kenyér süthető. Búzával keverten dolgozzák fel leginkább. A rozskenyerek rozs tartalma 60% feletti kell, hogy legyen. Jellegzetes barna színt kölcsönöz a kenyérnek és kissé savanykás íze szintén jellegzetes.

Kategória:Lisztek

Súly: 1 Kg

Mértékegység: db

Darabszám:

Termékleírás

Tápérték 100 g-ban:
Energiatartalom: 325kcal)

Zsír: 1.7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 66,0 g

- amelyből cukor:

2 g
Fehérje: 9.3 g
Só: < 0,15 g

rost: 10.5g

 

Rozs – az izomerőt fokozó gabona

 
elentőségében a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Igaz, hogy hosszú ideig igencsak megvetéssel tekintettek rá Európa-szerte, de mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett.

 

A rozs egy univerzális gabonaféle. Jelenleg is az egyik fontos gabona a kenyériparban, mivel lisztjéből jó minőségű kenyér süthető. Búzával keverten dolgozzák fel leginkább. A rozskenyerek rozs tartalma 60% feletti kell, hogy legyen. Jellegzetes barna színt kölcsönöz a kenyérnek és kissé savanykás íze szintén jellegzetes.

Mit tartalmaz?


A rozsban számos ásványi anyag megtalálható, többek között: nitrogén, kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán (50gr Mg, 70%-át jelenti a napi megadott mennyiségnek), cink, foszfor, szelén, réz, kazein, A-, B- (B1, B3), E-, K-vitaminok, foszfor, fehérjék (kevesebb mint a búzában), lassan felszívódó cukrok, keményítő, szerves só és nem utolsó sorban sok rost (50gr. = 33% a napi megadott mennyiségnek), lizin tartalma pedig nagyobb a búzáénál. A rostokban gazdag, rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint más kenyérgabona. A glutént formáló fehérjék aránya 46% a rozsban. A búza és rozs keresztezésének a terméke a Tritikale. Fehérjetartalma 14-18% között ingadozik. A rozs egy melegítő gabona.

Mire jó?

  • Nagyon sok természetgyógyász úgy véli, hogy a rozs tulajdonképpen egy energia növelő táplálék, mely növeli az izomtónust, táplálja és élénkíti a szervezetet.
  • Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a koleszterin szintet
  • A rozslisztből készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és enyhítik az aranyeres panaszokat.
  • Huzamosabb fogyasztása, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet.
  • A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget megtudunk előzni: máj, végbélrák, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedések.
  • A rozskenyér fogyasztása kimondottan ajánlott azok számára akik ülő munkát végeznek, mert megelőzi és gyógyítja a székrekedést.
  • Szklerózis Multiplex betegségben szenvedő betegeknek kimondottan ajánlottak a rozsból készült termékek.
  • Jó hatással van fogyókúrázók, diétázókra egyaránt, ők is nyugodtan fogyaszthatják a rozsból készült termékeket.
  • Megelőzi a cukorbetegség kialakulását.
  • Fogyasztása nagyon jó hatással van a női hormon háztartására, főleg a változókor ideje alatt. Csökkenti a mell és petefészek rák esélyének a kialakulását.
  • Asztmában, csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát.

Figyelem! Glutén érzékeny személyek ne fogyasszák a rozsból készült termékeket, mert glutént tartalmaz és ezeknél a személyeknél allergiát válthat ki.

Recept:

A teljes rozsszemeket kiválogatva, megmosva, éjszakára beáztatva, majd csipetnyi tengeri sóval 1:2 arányban megfőzhető. Önmagában is fogyasztható, zöldségekkel egytálételként is rakhatjuk az asztalra, de levesbetétként is nagyon ízletes. Ledarálva készülhet belőle krokett is. A rozs pehely formájában is kapható, amiből kását készíthetünk.

Birtalan Katalin-természetgyógyász

 

forrás: nepgyogyaszat. com