Kamut búza liszt köves 120-as őrlés 1kg

1 700 Ft

  Felhasználása A kamut különleges ízével és értékes beltartalmi anyagaival fontos gabonaféle. Sokféleképpen felhasználható, például kenyerek és pékáruk sütéséhez, főzéshez, tésztafélék készítéséhez (akár tojás nélkül is), müzlikbe stb. Sokan még tönkölybúzánál is jobbnak tartják, mert nem csak az íze különleges, de sütési tulajdonsága is kiválóak,[1] melyet magas sikér tartalmának köszönhet.[14] A kamutból készült teljes kiőrlésű kenyér sokáig friss marad, ízletes, könnyű, belsejének színe világos.

Kategória:Lisztek

Súly: 1 Kg

Mértékegység: db

Darabszám:

Termékleírás

Kamut (növény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
rás a navigációhozUgrás a kereséshez

Kamut
Kamut grain.jpg
Más néven Khorasan
Nemzet, ország  Egyiptom
Wikimédia Commons tartalmaz Kamut témájú médiaállományokat.

kamut ősi, tápláló gabona, mely Egyiptomból származik.[1][2][3][4] A gabonafélék fáraójának is nevezik.[5]

Azon kevés gabonafajták egyike, mely nem mutálódott más gabonafélékkel, nem nemesítették és kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.[6]

További elnevezései

  • Khorasan
  • Pártus búza
  • Balady durum (balady jelentése: miénk, helyi)
  • Tevefog
  • Próféta búzája (Noé a bárkán magával vitte és megmentette az emberiség számára)[7]

Beltartalma

Kamut und WW.jpg
 

Kiváló beltartalmi értékű ősi búzafaj.[8] Az összes ma ismert gabonafélénél több energiát,[1] esszenciális aminosavatásványi anyagot, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz.[9] Szerkezete leginkább egy jó minőségű durumbúzáéhoz hasonlít.[7] Fehérjetartalma 15%, a közönséges búzánál 20-40%-kal több fehérjét tartalmaz.[10] Szénhidrát tartalma alacsony, ennek jelentős hányada keményítő. Héjában és magjában rostokpektinlignincellulóz található.[11] Jelentős az E-vitaminB1-vitaminB2-vitaminB3-vitaminfoszformagnéziumvascink és szelén tartalma.[6] Már 200 g kamutból sütött pékáru fedezi az ember napi nyomelem szükségletét.[12]

Íze kicsit édes, mogyoróra és vajra hasonlít.[13]

Előnyei

Felnőttek és gyerekek is szívesen fogyasztják, íze nem tér el jelentősen a megszokott gabonából készült élelmiszerektől.[1] A szervezet megterhelése nélkül biztosít energiát és jóllakottság érzést hosszú időn keresztül.[14] Tartalmaz glutént, de a hagyományos gabonáknál ritkábban vált ki allergiás reakciókat, ezért az orvosok szokták javasolni azoknak a betegeknek is kipróbálásra, akik rosszul tolerálják az általános elterjedt gabonaféléket.[15] Ezt az International Food Allergy Association (IFAA) vizsgálata is alátámasztja, mely szerint: „A legtöbb beteg számára, aki búza-túlérzékenységben szenved, a kamut kiváló helyettesítője lehet a normál búzának.”

Mivel glikémiás indexe alacsony (GI: 45), cukorbetegeknek és diétázóknak is ajánlott.[16] Könnyű emészthetősége miatt a gyomor problémákkal szenvedők is fogyaszthatják, jó hatással van az immunrendszerre is.[6] Segíti a májat a méregtelenítésben.

A kamut csírázás közben többféle enzimet állít elő.[9]

Napjainkban ismét kezd előtérbe kerülni a fogyasztása, de egyelőre leginkább Amerika területén termesztik.[14] US Whole Grain Council adatai szerint a Kamut fogyasztása 2013 óta a teljes ismeretlenségből 686%-kal nőtt.[7]

Felhasználása

A kamut különleges ízével és értékes beltartalmi anyagaival fontos gabonaféle. Sokféleképpen felhasználható, például kenyerek és pékáruk sütéséhez, főzésheztésztafélék készítéséhez (akár tojás nélkül is), müzlikbe stb. Sokan még tönkölybúzánál is jobbnak tartják, mert nem csak az íze különleges, de sütési tulajdonsága is kiválóak,[1] melyet magas sikér tartalmának köszönhet.[14] A kamutból készült teljes kiőrlésű kenyér sokáig friss marad, ízletes, könnyű, belsejének színe világos.